wanych produktów żywnościowych. I układają przepisy wegetariańskie i przepisy wegańskie oraz diety mięsne. Kuchnia wegańska nie nadaje się dla każdego, gdyż ogranicza spożycie wszystkich produktów pochodzących od zwierząt. I nie tylko mięsa, lecz również wielu innych, które produkują zwierzęta.
Filozofia odżywiania oparta na wykluczeniu konsumpcji
Filozofia odżywiania oparta na wykluczeniu konsumpcji mięsa i tłuszczu zwierzęcego zwana dietą jarską lub wegetariańską rozwinęła się w Indiach około 2 tysiące lat temu. Dziś przepisy wegetariańskie masowo stosowane są w kuchniach na całym świecie. Dużo osób interesuje też kuchnia wegańska i wciąż poszukiwane są przepisy wegańskie. Lecz kuchnia wegańska nie jest tak popularna, jak ta wegetariańska. Może i dobrze, bo kuchnia wegańska nie jest dla każdego. Natomiast kuchnię wegetariańska może stosować każdy człowiek.
Przepisy wegańskie często łączą je na
Szparagi i pomidory to duet doskonały, który polecają liczne przepisy wegetariańskie, a nawet kuchnia wegańska. Na szczególną uwagę zasługują one w wersji upieczonej z odrobiną migdałów oraz oliwy z oliwek. Doskonale sprawdzają się one jako samodzielna przekąska, ale nie tylko. Przepisy wegańskie często łączą je na przykład z komosą ryżową, czy makaronem z soczewicy. Takie połączenie to rewelacyjny obiad, który jest nie tylko energetyczny i zdrowy, ale też smaczny. Warto więc od czasu do czasu po niego sięgnąć.